onsdag 16 september 2009

Norrlands egen Nässie fångad

Sjöodjuret i sjön Loch Näs i närheten av Norsjö har slutligen kapitulerat. Vi kan med stolthet konstatera att det är vår egen TM-guru Gudrun som blev ändhållplatsen för odjurets framfart. Sjöodjuret, som kallas Nässie efter sjön Loch Näs som varit dess hemvist sen tidernas begynnelse, är beryktat och sägs vara orsaken till flera olika tragedier och händelser genom tiderna. Redan på nybyggarnas tid så fanns sägen att det rörde sig ett djur från forntiden i Loch Näs djupa raviner. Den stora färjekatastrofen -37 då Marklunds katt ramlade i vattnet sägs vara orsakad av Nässie.

Så klev då Gudrun, odjurens fiende, in i bilden. Med en beslutsamhet (vi känner igen blicken från då hon ska boka) hård som granit. Med en örns blick. Med alla sinnen på Defcon 5 ½, med ett metspö av äkta norrlands fura och en krok agnad med stekt palt så ror hon ut på det som ska bli skådeplatsen för den slutgiltiga striden, den lugna ytan på Loch Näs. Det som följer är händelser som inte går att återge i ord men kommer att bli känt för eftervärlden som ”Slaget i Norrland”. I en obeveklig kamp tröttar Gudrun ut Nässie efter konstens alla regler, först genom metning, sen följer lite brottning och avslutningsvis lite högläsning av norrländska limrickar. Det sista blir det avgörande som fäller Nässie.

Bilden som ska styrka denna historia är lite missvisande. Egentligen så är bjässen så stor att kranbil fick användas för att lyfta den. Vattennivån i sjön sjönk med 1,5 meter när Nässie drogs up (Berglund hitta då igen sin båttrailer som försvann genom isen för några år sedan). Men som sagt, vinkeln i bilden är lite konstig så det syns inte riktigt. Men det brukar vara så med fiskehistorier.

3 kommentarer:

  1. man börjar ana hur hon säljer in alla besök....

    SvaraRadera
  2. Jodå. ''Passare noga och boka in min KC snabbt annars kommer det att ligga en liten gäddskalle på din kudde inom en vecka....jag ser i SO var du bor''....

    SvaraRadera
  3. Äré Nessie som skymtar bakom gäddan?

    SvaraRadera